Menu
Screenshot 2017 10 20 Φυσιολογία Εντόμων και Τοξικολογία Εντομοκτόνων – 3rd Gen Ent Digestive System Nutrition Revised Pdf
Screenshot-2017-10-20 Φυσιολογία Εντόμων και Τοξικολογία Εντομοκτόνων – 3rd Gen Ent Digestive System Nutrition_revised Pdf
Screenshot-2017-10-20 Φυσιολογία Εντόμων και Τοξικολογία Εντομοκτόνων – 3rd Gen Ent Digestive System Nutrition_revised Pdf(1)
Screenshot 2017 10 20 Φυσιολογία Εντόμων και Τοξικολογία Εντομοκτόνων – 3rd Gen Ent Digestive System Nutrition Revised Pdf Screenshot 2017 10 20 Φυσιολογία Εντόμων και Τοξικολογία Εντομοκτόνων – 3rd Gen Ent Digestive System Nutrition Revised Pdf(1)

Περιτροφική μεμβράνη ο ρόλος της και η σημασία της

Στη μέλισσα όπως και σε κάποια άλλα είδη εντόμων η τροφή στο μέσο έντερο δεν εφάπτεται με τα επιθηλιακά κύτταρα η τροφή αυτή καλύπτεται από την περιτροφική μεμβράνη. Το κύριο μέρος της μεμβράνης αποτελείτε από χιτίνη ( 4 – 20 % ) και πρωτεΐνη ( > 40 % ) οξικούς και ουδέτερους πολυσακχαρίτες , γλυκόζη , βλεννινες και αλλά ( Γενική εντομολογία) .

Ή περιτροφική μεμβράνη εκκρίνεται από τα επιθηλιακά κύτταρα και εκτελεί της παρακάτω λειτουργίες.

 • Προστασία του επιθηλιακού τοιχώματος του μέσου εντέρου από μηχανικά τραύματα ( πχ αγκαθωτοί γυρεόκοκκοι ).
 • Προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς.
 • Διαίρεση σημαντική για τη δραστηριότητα των ενζύμων και την πέψη διαφορετικών ουσιών.
 • Ποιο αποτελεσματική απορρόφηση καθώς τα στοιχεία μετακινούνται κοντά στο τοίχωμα του εντέρου.
 • Προστασία από αλληλοχημικά .

Μέσα από τη βιβλιογραφία έχουμε αναφορές ότι οι νεαρές σε ηλικία μέλισσες μέχρι την ηλικία των 14 ημερών είναι ποιο ανθεκτικές στα μικροσπορίδια νοζεμα σε σχέση με της μεγαλύτερες ηλικίας μέλισσες.
Ή περιτροφική μεμβράνη όπως αναφέραμε και νωρίτερα προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα του μέσο εντέρου από μηχανικά τραύματα και από την εισχώρηση των μικροσποριδίων νοζεμα , βάση βιβλιογραφίας οι πόροι της περιτροφικής μεμβράνης στα έντομα ποικίλουν από 7 – 7,5 nm έως 150 nm , και το μέγεθος της νοζεμα 3,9 – 5,3 μm μήκος 2,0 – 2,5 μm πλάτος. Ποιο συμπαγής και ανθεκτική είναι στης μέλισσες μέχρι των 12 – 14 ημερών. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μέλισσες η και πολύ ταλαιπωρημένες μέλισσες ( χειμώνας , νομή , φυτοφάρμακα , εντομοκτόνα κτλ ) η μεμβράνη υπόκειται χάλαση η και ολοκληρωτική καταστροφή με αποτέλεσμα να χάνεται η προστασία των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου.

Επίσης ο Tart το 1938 αναφέρει για την ευρωπαϊκή συψιγονία ότι σε προνύμφες ηλικίας 2 – 3 ημερών εντοπίζεται μεταξύ περιτροφικής μεμβράνης και τροφής. Όταν η προνύμφη γίνει 5 ημερών η κοιλότητα του μέσου εντέρου που πρέπει να καταλαμβάνεται από την τροφή καταλαμβάνεται κυριολεκτικά από τα βακτηρίδια. Τα βακτηρίδια καταστρέφουν αρχικά την περιστροφική μεμβράνη και στη συνέχεια εισέρχονται στο εντερικό βλεννογόνο.
  Από τα παραπάνω συμπεράνουμε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της στη προστασία από παθογόνους οργανισμούς .

Κύριοι παράγοντες που συμβάλουν στη καταστροφή της περιτροφικής μεμβράνης.

 • Μέλι μελιτώματος.
 • Αλάτι.
 •  Τροφές με υψηλό Hmf.
 • Τροφοδότηση μεγάλης ποσότητας σε ζάχαρη.
 • Φυτοφάρμακα , εντομοκτόνα , χημικά.

Από τα παραπάνω συμφραζόμενα αντιλαμβανόμαστε ότι ένα μερίδιο για την κατάσταση λειτουργιάς της περιτροφικής μεμβράνης ανήκει στον μελισσοκόμο έτσι λαμβάνοντας κάποια μέτρα θα μπορούσε να ευνοήσει στα μελίσσια του.

 •  Όχι μεγάλη παραμονή σε μελιτώματα , πριν την νομή να έχουμε ανανεωμένους πληθυσμούς και όσο το δυνατόν περισσότερους γόνους. Στης βόρειες χώρες της Ευρώπης για το ξεχειμώνιασμα αντικαθιστούν το μέλι μελιτώματος τουλάχιστον το 50% με ζάχαρη.
 • Προσοχή στης τροφές με υψηλές ποσότητες Hmf.
 • Προσοχή σε πήγες νερού ( ακάθαρτα νερά , στάβλοι , ούρα κτλ μπορεί να έχουν υψηλές ποσότητες αλάτων).
 •  Προσοχή στα φυτοφάρμακα ακόμα και στης θεραπείες που ακολουθούμε όχι συχνές και σύμφωνα με τη συνταγή του κτηνιάτρου.
 • Με συχνή ανανέωση πληθυσμού θα έχουμε πάντα νεαρές μέλισσες.

Προσοχή στα αίτια που συμβάλουν στη καταστροφή της περιτροφικής μεμβράνης και κάνουν τι μέλισσα ευάλωτοι σε παθογόνους μικροοργανισμούς ( νοζεμα , δυσεντερία κτλ )

Καλές οδηγίες ορθών μελισσοκομικών χειρισμών δίνει η Δρ. Σοφία Γούναρη στο άρθρο της για τη νοζεμιαση μελισσιών. http://www.melinet.gr/docs/Nosemiasi_gounari_2010.pdf

Πηγές:
Γενική εντομολογία
Νικόλαος Παπαδόπουλος
Καθηγητής Εργαστήριο Εντομολογίας & Γεωργικής
Ζωολογίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα
Φυτικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ασθένειες και εχθροί apis mellifera
(Α.Μ. Μιρνοφ , Ο.Φ. Γκρομποφ , Ε.Τ. Ποποβ )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *